Harmin paikka ja RESEPTI lohturuoaksi kelpaavaan BANAANI-KESÄKURPITSALEIPÄÄN

Kukaan ei ole täydellinen… Vatsani on viime aikoina ollut sen verran hyvässä kunnossa, että luulin bileillasta toipuessani voivani mutustella lautasellisen nachoja sen suuremmitta ongelmitta. Väärä luulo! Joitain rajoja ei vain pidä ylittää (vaikka epäterveellinen, rasvainen ja maissipitoinen nahcolautanen kutsuisikin…). Harmitti kyllä, koska yhden nachoannoksen jälkeen kärsin vatsakivuista ja turvotuksesta koko viikonlopun, enkä pystynyt syömään melkein mitään ilman vaivoja. Eipä ollut sen arvoista… Noh, tämä oli hyvä muistutus! Tiettyyn pisteeseen asti kannattaa siedättää vatsaa maistelemalla terveellisiä, keskikorkean FODMAP-pitoisuuden omaavia ruoka-aineksia pienissä määrin. Roskaruoka ei kuitenkaan koskaan ole hyvä kenenkään, etenkään FODMAPpaajan vatsalle. Tsemppiä kaikille muille herkkävatsaisille kiusausten vastustamiseen! (Jännä juttu on, että yleensä en edes himoitse epäterveellistä ruokaa, keho kun on tottunut tuoreeseen ja raikkaaseen. Nytkin nachot alkoivat aika nopeasti tehdä pahaa ja maistoin inhan pikaruoan suussa vielä illallakin… Kaikin puolin huono idea, siis!) Kroppamme on tarkoitettu kuluttamaan luonnollisia ainesosia, ei teollista roskaa. Prosessoitu ruokahan on yksi IBS:sän aiheuttajista, joten pysykää kaukana pikaruoasta, tätä en voi sanoa liian useasti! 🙂

Hyvää ja helppoa heikon päivän hapetusruokaa ovat esimerkiksi kananmunat, vihersmoothiet ja puuro (sekä AB-jogurtti, jos kroppa sietää maitotuotteita). Näissä pysyn jatkossa! Kannattaa myös aina pitää pakkasessa/kuivakaapissa helppoja naposteltavia, joihin voi turvautua jos kerta kaikkiaan ei tunnu siltä että jaksaa valmistaa yhtään mitään. Ihanan maukas ja syntiseltä tuntuva (vaan terveellinen) pakastettava on banaanileipä. Ja miten se valmistuu? Tässä minun versioni trendituotteesta!

HELPPO BANAANI-KESÄKURPITSALEIPÄ
(FODMAP, kasvis, maidoton, laktoositon, viljaton, gluteeniton, sokeriton)

20150817_161015

Ainekset:

3.5 dl mantelijauhoja
(voi korvata osittain esim. riisijauhoilla jos mantelit suurissa määrin eivät sovi)
1.5 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
3 rkl vaahterasiirappia
1 rkl oliiviöljyä
1 kypsä banaani
2.5 dl kesäkurpitsaa raasteena
3 kananmunaa

Valmistus:

Yhdistä kuivat aineet (mantelijauhot, ruokasooda, kaneli) kulhossa. Ota toinen kulho, jossa muussaat banaanin mahdollisimman hienoksi soseeksi esimerkiksi haarukkaa apuna käyttäen. Voit myös soseuttaa banaanin tehosekoittimella/sauvasekoittimella. Sekoita banaanisoseeseen munat, vaahterasiirappi ja öljy. Sekoita mahdollisimman tasaiseksi seokseksi.

Raasta kesäkurpitsa ja puristele raasteesta ylimääräiset nesteet pois. Lisää raaste banaaniseokseen, sekoita ja lisää lopuksi kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Öljyä pieni, uuninkestävä vuoka. Kaada taikina vuokaan (voit myös leikata vuoan pohjalle sopivan palan leivinpaperia, jotta leipä ei paistuessaan varmasti tartu vuoan pohjaan kiinni).

Tältä näyttää leipä ennen uuniin menoa.
Tältä näyttää leipä ennen uuniin menoa.

Koristele haluamallasi tavalla (minusta on hauska leikata ohut, pitkittäinen siivu (tai pari) banaania leivän päälle ennen uuniin laittamista). Paista leipää 175-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Tarjoile hieman jäähtyneenä.

Seuraavaksi ajattelin kokeilla tehdä samalla taikinareseptillä muffinsseja, sillä valmis leipä on tosiaan herkullisen makea! Muffinssit voisi koristella vaikka paahdetuilla auringonkukansiemenillä.

P.S. Leivän voi tosiaan pakastaa ilman, että maku tai rakenne kärsivät joten ei kun leipomaan 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s